Emergència sanitària. Emergència econòmica. Emergència social

Aquest cap de setmana enfilem la tercera setmana de confinament, he buscat la paraula tant repetida aquests dies “confinament” fet de tancar algú dins un espai limitat per motius diversos, com poden ser la salut pública, seguretat ciutadana o altres. Confinar, posar límits, barreres.

Al casal obert estem confinades, tal com diu la definició estem tancades, tancades cadascuna a casa seva, l’equip d'educadores, els infants i joves i les famílies.
Des del moment zero, o sigui el cap de setmana del 14 de març, fem teletreball des de casa. Teletreball, una altra paraula molt sentida darrerament. Ara, amb una miqueta de perspectiva per aquestes setmanes que portem reconec que ha estat, és, continua sent un repte.
Primer per la situació de vulnerabilitat social i precarietat econòmica de la majoria de famílies del casal obert, que ara s’ha vist agreujada amb l’aturada laboral, tant les famílies amb ingressos per les rendes de treball com les que vivien d’activitats de l’economia submergida. Amuntegament a les llars, famílies nombroses que viuen en pisos petitons i sovint amb poques condicions òptimes de salubritat, la bretxa digital present en la majoria de les llars… Hem vist aquestes setmanes que reapareixen necessitats que havien estat cobertes en moltes famílies, com la d’alimentació, i com ara s’han de tornar a activar prescripcions d’aliments que portaven anys tancades. Preocupació per com pagaran els lloguers, subministraments…. parlem de necessitats bàsiques!
Davant de tot això apareix incertesa, por, preocupacions, angoixa i també desànim. Mals de cap davant aquest confinament que envaeix espais individuals i tot és comunitari i angoixant. I dificultat per entendre i interpretar les compareixences dels governs...Parlem de necessitats emocionals!
Per part de l’equip el repte en aquesta nova realitat ha estat com poder encarnar l’acollir, acompanyar, estimar i SER-HI, eixos fonamentals de Càritas i per tant del casal obert.
Al llarg d’aquesta setmana hem pogut constatar que el que millor funciona és el whatsapp, perquè és el canal de comunicació que tenen totes les famílies. Ens comuniquem amb missatges de veu i així tothom ho entén tot. Al final d’aquesta setmana podem dir que el grup està viu i connectat, que vol dir acompanyats, que no estem soles, que hi som. El primer cap de setmana del confinament, quan es va crear el grup, la resposta majoritària era “gracias, gracias, por preocuparte” la soledat, sentir-se sol i abandonat, dificulta tirar endavant.

Avui, és diumenge, han passat quinze dies de l’inici. Aquest matí el mòbil continua traient fum, hi ha 53 missatges enviats des de divendres a la tarda, quan vam desitjar un bon cap de setmana. Alguns missatges són dels infants que comparteixen coses de les feines escolars que els hi arriben de l’escola, dels reptes proposats des de Sant Pau, qualsevol dubte…. Aquests poden esperar tranquil·lament que dilluns les seves educadores els vegin, comentin i ho treballin. També n'hi ha alguns de les mares i pares d’alguna cosa que han sentit, que no tenen resposta…. i els hi genera neguit. Abans parlava de les necessitats emocionals...
El teletreball en aquest moment de confinament, permet obertura, presència, aquest ser-hi. No és un acompanyament físic, no ens poden agafar la mà, no ens podem fer les abraçades que tant ens agraden…. però ens sentim, escoltem…. Acompanyem, hi som plenament encara que virtualment, perquè ens estimen i creiem que “allò essencial és invisible als ulls”

Montserrat Floriach Valls
Educadora Social de Caritas Mataró



Comentaris